AMBACHT IN BEELD
steunt dierenorganisaties
ADOPTIE VAN EEN HUISDIER
Dit is Nino, een 14-jarige knuffelbeer met een bijzonder verhaal. Hij werd namelijk twee keer naar het dierenasiel in Terneuzen gebracht. De eerste keer werd hij op straat gevonden, de tweede keer werd hij na 7 jaar teruggebracht door zijn adoptieouders. De reden? Ze waren te vaak weg vanwege werk, waardoor Nino veel tijd alleen doorbracht.
Dit blog heeft als doel meer aandacht te vragen voor dierenwelzijn, huisdieradoptie en het belangrijke werk van dierenasiels. Om meer bewustzijn te creëren bij mensen die overwegen een kat, hond of ander dier in huis te nemen.
Waarom komt een dier (terug) naar een dierenasiel?
Het is belangrijk om te weten dat de meeste dieren niet naar een dierenasiel komen vanwege hun eigen gedrag, maar door menselijke beslissingen. Mensen hebben steeds drukkere levens en kunnen (of willen) niet genoeg tijd vrijmaken voor hun huisdieren. Realistische verwachtingen zijn cruciaal bij het nemen van een huisdier. Jouw leven past zich grotendeels aan je huisdier aan, niet andersom.
Jouw huisdier adopteren of aankopen?
Het grote verschil zit hem in de winst. Fokkers en dierenspeciaalzaken zijn commerciële bedrijven met als doel winst te behalen. Ze kweken en verkopen dieren in grote aantallen, vaak van specifieke rassen. Mensen kopen hier hun huisdier wanneer ze een bepaald ras in gedachten hebben en hiervan niet willen afwijken.
Dierenasiels en stichtingen richten zich op het welzijn van het dier, ze zijn geen winstgevend bedrijf. Ze kijken naar hoe het dier is, waar het behoefte aan heeft en op basis van deze criteria zien ze wie of welke thuissituatie het beste bij welk dier past. In een dierenasiel weten ze dat elk individueel wezentje een ander karakter heeft en zo dus andere behoeften.
Wil je een dier adopteren?
Ga zeker eens langs bij een dierenasiel in jouw buurt, deze dieren wachten op een warm nest. Het adopteren van een dier uit een asiel heeft veel voordelen, zoals uitgebreide informatie over het karakter van het dier. Of je nu op zoek bent naar een knuffelkat die bij je op schoot komt of eerder een actieve buitenkat die muizen voor je vangt, ze adviseren je goed. Dierenasielen herbergen verschillende soorten huisdieren, van honden en katten tot konijnen, egels en vogels.
Via de knop hieronder kom je rechtstreeks op de website van het dierenasiel Zeeuws-Vlaanderen, waar ze jaarlijks 250 honden en 450 katten opvangen uit Hulst, Terneuzen en Sluis. Wanneer je jouw huisdier via een dierenasiel of stichting adopteert, geef je deze dieren een tweede, soms zelfs derde, kans op een fijn leven.
Overweeg je een huisdier?
Wees realistisch
Het zorgen voor een huisdier gaat verder dan alleen voedsel en water. Neem bijvoorbeeld een hond. Het romantische beeld van een hond op het strand kan bedrieglijk zijn. De realiteit is dat veel honden in het asiel belanden omdat hun behoeften worden onderschat. Anders dan bij kinderen, kun je een hond wegdoen als het te veel wordt.
Tijdens vakantieperiodes neemt de drukte in asielen toe omdat sommige mensen hun dieren achterlaten of dumpen als ze op reis gaan. Huisdieren vragen veel aandacht, die je - als het goed is - met heel veel plezier wil geven.
Het belangrijke werk van dierenasiels
Als vrijwilliger in het dierenasiel van Terneuzen zie ik dit belangrijke werk van dichterbij. Zij zijn de echte helden en heldinnen onder ons. Elke dag, ook tijdens weekends en feestdagen, staan ze paraat om de dieren liefde, zorg en aandacht te geven. Het is hard werken, zeker geen fluwelen handschoenen job, maar ze doen het recht uit het hart. Hoe ze omgaan met de dieren, dat is echt heel mooi om te zien. Dierenasielen zijn van groot belang, dankzij hun inzet worden dieren in nood opgevangen. Ik geloof dat we als mensen allemaal op zoek zijn naar betekenis in het leven, en zij geven betekenis. Wil jij ook vrijwilliger worden of een dierenasiel financieel steunen? Neem een kijkje op de website van een dierenorganisatie bij jou in de buurt.
Steun het dierenasiel Terneuzen
Als non-profit vrijwilligersorganisatie is het Dierenasiel Zeeuws-Vlaanderen afhankelijk van donateurs en sponsors om hun werk voort te zetten. Je kunt ze steunen door een bijdrage te leveren of vrijwilliger te worden. Door jouw steun kan het dierenasiel in Terneuzen zich blijven inzetten voor de dieren!
Hoe gaat het nu met Opa Nino?
Met dit schattige ‘vreetkopje’ gaat het super! We hebben de eer om hem gezellig bij ons te hebben. Hoe hij elke dag weer opnieuw enthousiast wordt als we gaan wandelen of een stokje krijgt, elke dag tevreden met hetzelfde, we kunnen nog veel leren van dieren. We wonen in de prachtige Zeeuwse polders, waar hij tijdens wandelingen kan loslopen. Het dierenasiel van Terneuzen hoopte iemand te vinden die Nino een laatste, liefdevolle tijd kon bezorgen. Nino is 14 jaar, we beseffen dat de tijd kort is maar des te meer genieten we ervan. Elke morgen hoor ik zijn gesnurk en ademhaling en ben ik een content mens. Hoe schattig hij nog in zijn mandje ligt, de bijhorende geluidjes, dat vrolijke kopje en uitstekende hoektandje. Hij is echt om op te vreten, onweerstaanbaar lief en een echte macho. Een hilarisch wezentje dat zich hier duidelijk thuis voelt. Super dankbaar dat we hem bij ons mogen hebben.
Stukje geschiedenis
MIJN DROMEDARIS
Enkele jaren geleden ging ik op reis naar het zuiden van Marokko. Ik ontdekte er het lekkerste vlees en de heerlijkste visgerechten. Op een zonnige morgen, in een klein straatje nabij de zee in Dahkla, werd ik geconfronteerd met een dromedaris die vastgebonden zat op straat. Vijf dagen lang onder een brandende zon zat hij geknield te wachten op zijn lot om geslacht te worden voor een huwelijksfeest.
Dit beeld schudde me wakker. Ik voelde me een grote hypocriet en werd boos op mezelf. Ik besefte dat wat hier gebeurde, ook bij ons gebeurt. Niet zo zichtbaar, maar achter gesloten deuren waar onze ogen het niet kunnen zien. Het dierenleed werd een realiteit dat ik niet langer kon negeren. Ik werd geconfronteerd met mezelf en besloot om actie te ondernemen. Na de reis heb ik mijn eetgewoonten aangepast, en ben ik gestopt met het eten van vlees en vis. Ik besloot me te willen inzetten voor dierenwelzijn en ben als vrijwilliger gestart in het dierenasiel Terneuzen en sponsor verschillende dierenorganisaties.
Ik schrijf dit omdat ik hoop dat mijn verhaal anderen kan inspireren om na te denken over de keuzes die we maken en de impact hiervan op het dierenleed. Ik hoop dat mijn verhaal jouw dromedaris wordt.
Sirri