top of page
  • Foto van schrijverSirri

Adoptie van een huisdier: Een verhaal over onvoorwaardelijke liefde.

Bijgewerkt op: 25 jan.Het verhaal van Opa Nino


Dit is Nino, een 14-jarige knuffelbeer met een bijzonder verhaal. Hij werd namelijk twee keer naar het asiel gebracht. De eerste keer werd hij op straat gevonden, de tweede keer werd hij na 7 jaar teruggebracht door zijn adoptieouders. De reden? Ze waren te vaak weg vanwege werk, waardoor Nino veel tijd alleen doorbracht. Hij plaste in huis, dit werd een uitdaging voor hen.


Het dierenasiel in Terneuzen omschreef hem als 'Opa Nino', een enorme knuffelkont. Ze zochten iemand die nog steeds graag wandelt en die maximaal een paar uur per dag afwezig is. Belangrijker nog, ze zochten iemand die de tijd en liefde heeft om aan Nino te besteden.


Nino heeft ouderdomsgebreken, zoals een slecht gebit waarvoor een tandreiniging niet meer mogelijk is omwille van zijn leeftijd en het risico van narcose. Hij heeft ook hartruis en is zo goed als doof. Ze hoopten iemand te vinden die Nino een laatste, liefdevolle tijd kan bezorgen.


Het doel van dit blog is het verminderen van vooroordelen tegenover dieren in een dierenasiel en het vragen van meer bewustwording voor degenen die overwegen een kat, hond of ander dier in huis te nemen.


Waarom komt een dier (terug) naar een asiel?


Het is belangrijk om te weten dat de meeste dieren niet in een dierenasiel terechtkomen vanwege hun eigen gedrag; het is vrijwel altijd het gevolg van menselijke beslissingen.


Er zijn verschillende redenen waarom mensen afstand doen van hun huisdieren:


Soms kunnen “eigenaars” niet langer voor hun dier zorgen vanwege ziekte of overlijden, of ze kunnen de medische kosten niet betalen van hun dier.


Ook zwerfdieren worden naar dierenasielen gebracht. Zwerfdieren, die geen chip hebben die hun eigenaar identificeert, vinden vaak hun weg naar het asiel. Als je kat niet thuiskomt, is het verstandig om eerst het dierenasiel bij jou in de buurt te contacteren voordat je van het ergste uitgaat.


De voornaamste reden waarom men afstand neemt van hun trouwe huisdier is door een gebrek aan tijd. Mensen hebben steeds drukkere levens en kunnen (willen) niet voldoende tijd voor hun huisdieren opbrengen.Jouw huisdier adopteren of aankopen? Het grote verschil.


Het grote verschil zit hem in de winst. Fokkers en dierenspeciaalzaken zijn commerciële bedrijven, ze willen winst maken. Terwijl een dierenasiel of stichting kijkt naar het welzijn van het dier.


Fokkers en dierenspeciaalzaken verkopen dieren. Ze fokken specifieke rassen in grote aantallen met als doel winst te behalen. Mensen kopen hier hun huisdier wanneer ze een bepaald ras voor ogen hebben en hiervan niet willen afwijken.


Dierenasielen daarentegen verkopen geen dieren. Ze kijken naar hoe het dier is, waar het behoefte aan heeft en op basis van deze criteria zien ze wie het beste bij welk dier past.


Na de eerste kennismaking met jouw dier krijg je het dier niet direct mee, ze willen dat je goed nadenkt vooraleer je een dier adopteert. Ze willen impulsaankopen vermijden en de kans op terugkeer minimaliseren. Dieren in een dierenasiel hebben al een rugzakje en dit creëert alleen maar extra stress voor ze.


In een dierenasiel weten ze dat elk individueel wezentje een ander karakter heeft en zo dus andere behoeften. Wie meerdere katten of honden heeft (gehad) weet dit, er zijn er geen twee dezelfde.


Wanneer je jouw huisdier via een dierenasiel of stichting adopteert, geef je deze dieren een tweede, soms zelfs derde, kans op een fijn leven geeft. Deze dieren wachten op een warm nest, als je bereid bent om veel liefde en aandacht te geven, krijg je er veel voor terug en ontstaan de mooiste vriendschappen. Dierenasielen bieden niet alleen honden en katten aan, maar ook konijnen, egels, vogels, en meer.

Belangrijke overwegingen voordat je een dier in huis haalt


Overweeg je een huisdier in huis te nemen? Dan is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Huisdieren brengen gezelligheid, maar evengoed haren, soms overgeefsel en een muis in huis.


Verzorging gaat verder dan voer en drinkwater. Het hebben van een hond bijvoorbeeld vereist dagelijkse lichaamsbeweging, zelfs bij slecht weer. Ze vragen veel aandacht, die je - als het goed is - graag wil geven.


Jouw leven past zich aan aan je huisdier, en niet andersom.

Tijdens vakantieperiodes neemt de drukte in asielen toe omdat sommige mensen hun dieren achterlaten of dumpen als ze op reis gaan.


Dit vraagt om een goede planning voor je huisdier. Voor een dier brengt het altijd stress mee als hun trouwe verzorgers er niet zijn, mocht je jouw dier niet mee kunnen nemen op reis, plan dan op tijd in door wie jij jouw huisdier tijdens vakanties wil laten verzorgen. Kies een plek of persoon waarvan je weet dat ze zich goed voelen.


Kortom, jouw huisdier vraagt om tijd en aandacht, een verantwoordelijkheid die we niet mogen onderschatten. Helaas gebeurt het nog steeds, anders zouden er geen dieren naar het asiel (terug) keren.


Heb je voldoende tijd en budget? De kosten variëren van 500 euro per jaar voor een kat tot duizend euro voor een hond. Denk aan verzorging, voeding, dierenartskosten maar evengoed eventuele opvangkosten tijdens vakantie, een training voor jouw hond of extra kosten als het dier ziek wordt.


Het is een romantisch beeld, met de hond op het strand, maar bedenk voordat je een dier in huis haalt - of je hiervoor wel geschikt bent. Via de site dierenbescherming.nl kom je erachter of jij een match vormt met het dier dat je voor ogen hebt. Kies een dier en ontdek of het bij je past.


Ook kan je hier uitgebreide informatie terugvinden over het adopteren van een huisdier en wat hier allemaal bij komt kijken.De voordelen van dierenadoptie


Ben je geschikt om een dier in huis te halen? Leuk! Breng zeker een bezoek aan een dierenasiel bij jou in de buurt, daar wachten zoveel dieren op een warm nest.


Het adopteren van een dier uit een dierenasiel heeft veel voordelen, maar het grootste voordeel is misschien wel het gevoel dat we hiervoor terugkrijgen. We behoren als mens tot één van de meest egoïstische diersoorten op aarde, wat ook een voordeel is, we gaan op zoek naar voldoening, het gevoel iets te betekenen.


Door een dier te adopteren, vervullen we niet alleen onze eigen behoefte om iets goeds te doen, maar betekenen we ook echt iets voor het dier.

Een ander voordeel van adoptie is dat ze je in een dierenasiel uitgebreide informatie geven over het karakter van het dier, zowel de positieve als minder positieve eigenschappen. Zo weet je goed waaraan je toe bent. Of je nu op zoek bent naar een knuffelkat die bij je op schoot komt of eerder een actieve buitenkat die muizen vangt, het dierenasiel kan je goed adviseren op basis van het karakter van het dier.


Alle dieren die via een dierenasiel worden geadopteerd, ondergaan grondige controles door een dierenarts. Ze worden medisch onderzocht, ingeënt, en indien verplicht gechipt en geregistreerd.


Is het je eerste huisdier? Je kan overwegen een iets oudere hond of kat te adopteren. Deze zijn over het algemeen rustiger, waardoor je kunt wennen aan het hebben van een dier in huis en aan de verantwoordelijkheden. Het is een mooie ervaring om voor een ouder dier te zorgen en het nog een comfortabele tijd te bezorgen, maar overweeg ook de mogelijke ouderdomsgebreken die vroeg of laat kunnen optreden.


Bij honden in een dierenasiel zijn de puppyjaren meestal voorbij, wat betekent dat ze al zindelijk zijn en doorgaans rustiger, wat ook een voordeel kan zijn als je opzoek bent naar een hond.


Als je bereid bent om ze veel liefde en aandacht te geven, ontstaan er de mooiste vriendschappen.
Hoe gaat het nu met Opa Nino?


Met dit schattige ‘vreetkopje’ gaat het super! We hebben de eer om hem gezellig bij ons te hebben. Hoe hij elke keer opnieuw enthousiast wordt als we gaan wandelen of als hij een stokje krijgt; we kunnen veel leren van dieren.


Sinds begin 2023 ben ik vrijwilliger in het dierenasiel van Terneuzen, Zeeuws-Vlaanderen. Tijdens koffiepauzes omringen we ons door één van de honden die dan extra veel aandacht krijgt. Deze keer was het 'Opa Nino', de charmante 14-jarige Chihuahua. Hij deed zijn knuffelronde bij iedereen, ook bij mij. Ik nam hem op, legde hem op mijn arm en “frulde” aan zijn zachte oortjes. Ik zei altijd: 'nooit een chihuahua', maar de vonk sloeg over.


Als zelfstandig fotograaf met flexibele werktijden heb ik, samen met mijn vriend, de tijd en ruimte voor dit kleine mormeltje. Samenleven met zijn twee harige huisgenoten verloopt goed; ze zijn geen beste vrienden, maar laten elkaar met rust. Nino is een vrolijk, eigenwijs kereltje dat zich duidelijk thuis voelt.


We wonen in de prachtige Zeeuwse polders, waar hij tijdens wandelingen kan loslopen. Hij is zo goed als doof, zijn eigenwijze karakter maakt hem uniek, om nog maar te zwijgen van dat vrolijke kopje en dat uitstekend hoektandje van hem.


Nino is 14 jaar, we beseffen dat de tijd kort is maar des te meer genieten we ervan. Elke morgen hoor ik zijn gesnurk en ademhaling en ben ik een content mens dat hij er nog is. Hoe schattig hij nog in zijn mandje ligt, de bijhorende geluidjes, hij is om op te vreten! Het is een uit de kluiten gewassen Chihuahua, onweerstaanbaar en lief, echt een hilarisch wezentje. Super dankbaar dat we hem bij ons mogen hebben.
Dierenvrienden gezocht


Dierenasiels zijn afhankelijk van vrijwilligers om de zorg en opvang van dieren mogelijk te maken. Weet jij van aanpakken, ben jij iemand die werk ziet en graag met dieren omgaat? Kun, en wil je je wekelijks een halve dag of meer vrijmaken? Neem dan contact op met een dierenasiel bij jou in de buurt.


Of je nu houdt van wandelen met honden, schoonmaakwerk, of andere taken, er is altijd genoeg te doen. Het is niet alleen een goede work-out, maar ook een kans om deel uit te maken van een sociaal netwerk van dierenvrienden.


Vrijwilligerswerk is 'vrijwillig, maar niet vrijblijvend.' Deze dieren rekenen op jouw betrokkenheid op bepaalde dagen.

Interesse in vrijwilligerswerk in het dierenasiel van Terneuzen? Neem contact met ze op. Ze zijn telefonisch bereikbaar op 0115-613841 van maandag t.e.m. zaterdag, tussen 11u en 12u en van 14u tot 16u.Wil je een dierenasiel steunen?


Dierenasielen verzorgen de opvang en verzorging van zwerf- en afstandsdieren, dat is een kostbare zaak. Informeer bij het dierenasiel dat jij wil steunen wat je voor hen kan betekenen.


Jouw hulp maakt echt een verschil voor de dieren in nood, dit is een geweldige manier om te helpen. Bekijk de website van het dierenasiel of de dierenorganisatie waar je aan wilt bijdragen.


Wil je de 'Stichting Dierenasiel Zeeuws-Vlaanderen' uit de gemeenten Hulst, Terneuzen en Sluis steunen? Er zijn tal van donatiemogelijkheden zoals: een financiële donatie, nalatenschap, een schenking via eenmalige machtiging of een bedrijfssponsoring.


Maar evengoed kan je doneren met materialen zoals dekens, handdoeken, manden, dierenspeeltjes, krabpalen, riemen en tuigjes, etc. Het is een goed idee om van tevoren contact op te nemen om te vragen wanneer je je donatie kunt langsbrengen.

Dierenwelzijn


Deel dit blog om meer aandacht te vragen voor dierenwelzijn, huisdier adoptie en het belangrijke werk van dierenasiels. Samen kunnen we het leven van veel dieren veranderen.


Contact dierenasiel Terneuzen, Zeeuws Vlaanderen


Woon je in de omgeving, Terneuzen, Sluis of Hulst? Bekijk de website van 'Dierenasiel Zeeuws-Vlaanderen'. Hier vind je alle honden en katten die beschikbaar zijn voor adoptie. Neem contact op als je een match ziet of het dierenasiel wil steunen.


Telefonisch bereikbaar op 0115-613841.

Maandag t.e.m. zaterdag, tussen 11u en 12u en van 14u tot 16u.


Bezoekadres: Evertsenlaan 86, 4535 AD Terneuzen.

Het asiel is van maandag t.e.m. zaterdag geopend, tussen 14u en 16u. Alleen op afspraak.

 

Dit blog werd gemaakt door Sirri van ambachtinbeeld.nl fotografie. Foto’s mogen gebruikt worden met naamsvermelding van ambachtinbeeld.nl fotografie.

 
6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page