top of page
Logo ambacht in beeld fotografie
  • Foto van schrijverSirri

Adoptie van een huisdier: Een verhaal over onvoorwaardelijke liefde.

Bijgewerkt op: 30 apr.



Het adoptieverhaal van Opa Nino


Dit is Nino, een 14-jarige knuffelbeer met een bijzonder verhaal. Hij werd namelijk twee keer naar het dierenasiel gebracht. De eerste keer werd hij op straat gevonden, de tweede keer werd hij na 7 jaar teruggebracht door zijn adoptieouders. De reden? Ze waren te vaak weg vanwege werk, waardoor Nino veel tijd alleen doorbracht. Hij plaste in huis en dit werd een uitdaging voor ze. Het dierenasiel in Terneuzen omschreef hem als 'Opa Nino', een enorme knuffelkont. Ze hoopten iemand te vinden die Nino een laatste, liefdevolle tijd kan bezorgen.


Dit blog heeft als doel meer aandacht te vragen voor dierenwelzijn, huisdieradoptie en het belangrijke werk van dierenasiels. Om meer bewustzijn te creëren bij mensen die overwegen een kat, hond of ander dier in huis te nemen.


Waarom komt een dier (terug) naar een dierenasiel?


Het is belangrijk om te weten dat de meeste dieren niet in een dierenasiel terechtkomen vanwege hun eigen gedrag, het is vrijwel altijd het gevolg van menselijke beslissingen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen afstand doen van hun huisdieren:


Soms kunnen “eigenaars” niet langer voor hun dier zorgen vanwege ziekte of overlijden, of ze kunnen de medische kosten niet betalen van hun dier. Ook zwerfdieren worden naar dierenasielen gebracht. Zwerfdieren, die geen chip hebben die hun eigenaar identificeert, vinden vaak hun weg naar het asiel. Als je kat niet thuiskomt, is het verstandig om eerst het dierenasiel bij jou in de buurt te contacteren voordat je van het ergste uitgaat.


De voornaamste reden waarom mensen afstand nemen van hun trouwe huisdier is door een gebrek aan tijd. Mensen hebben steeds drukkere levens en kunnen (of willen) niet genoeg tijd vrijmaken voor hun huisdieren.




Jouw huisdier adopteren of aankopen? Het grote verschil.


Het grote verschil zit hem in de winst. Fokkers en dierenspeciaalzaken zijn commerciële bedrijven met als doel winst te behalen. Ze kweken en verkopen dieren in grote aantallen, vaak specifieke rassen. Mensen kopen hier hun huisdier wanneer ze een bepaald ras in gedachten hebben en hiervan niet willen afwijken.


Dierenasiels en stichtingen richten zich op het welzijn van het dier, ze zijn geen winstmakend bedrijf. Ze kijken naar hoe het dier is, waar het behoefte aan heeft en op basis van deze criteria zien ze wie of welke thuissituatie het beste bij welk dier past.


In een dierenasiel weten ze dat elk individueel wezentje een ander karakter heeft en zo dus andere behoeften. Wie meerdere katten of honden heeft (gehad) weet dat er zijn er geen twee dezelfde.


Om impulsaankopen te vermijden en de kans op terugkeer minimaliseren krijg je na de eerste kennismaking met jouw dier, het dier niet direct mee, ze willen dat je goed nadenkt vooraleer je een dier adopteert. Dieren in een dierenasiel hebben al een rugzakje en dit creëert alleen maar extra stress voor ze.


Wanneer je jouw huisdier via een dierenasiel of stichting adopteert, geef je deze dieren een tweede, soms zelfs derde, kans op een fijn leven

Deze dieren wachten op een warm nest. Als je bereid bent om veel liefde en aandacht te geven, krijg je er zoveel voor terug en ontstaan de mooiste vriendschappen. Dierenasielen bieden niet alleen honden en katten aan, maar ook konijnen, egels, vogels en meer.




Belangrijke overwegingen voordat je een dier in huis haalt


Overweeg je een huisdier? Wees realistisch. De zorg voor een huisdier gaat verder dan voedsel en water geven. Neem bijvoorbeeld een hond. Het is een romantisch beeld, met de hond op het strand. Er hebben zoveel mensen een hond dus het zal niet zo moeilijk zijn toch? Het wordt vaak onderschat, anders zouden er niet zoveel honden naar het asiel (terug)keren. In tegenstelling tot kinderen, kun je van een hond afstand doen als het te veel wordt zo blijkt.


Een hond is er altijd en volgt je overal, ook als je moe bent of het druk hebt. Hij heeft je aandacht nodig, al is het maar voor de dagelijkse wandelingen. Grote honden nemen veel ruimte in beslag en kunnen een uitdaging vormen voor liefhebbers van een perfect interieur. Ook de kledinggoeroes onder ons worden soms uitgedaagd met een modderig huisdier. Het opvoeden van een hond vereist tijd en doorzettingsvermogen, vooral in de eerste jaren, ook puppy’s hebben een puberfase. De eerste drie jaren zijn zeer intensief aan training en opvoeding.


Heb je genoeg tijd en geld? Denk aan verzorging, voeding, dierenartskosten, vakantieopvang, training en mogelijke ziektekosten. Huisdieren vereisen planning, zelfs tijdens vakanties. In tegenstelling tot katten, kunnen honden niet zomaar een weekend alleen worden gelaten. Voor een dier brengt het altijd stress mee als hun trouwe verzorgers er niet zijn. Als je je huisdier niet kunt meenemen, regel dan tijdig een verzorger tijdens vakanties. Kies een plek of persoon waarvan je weet dat ze zich goed voelen.


Tijdens vakantieperiodes neemt de drukte in asielen toe omdat sommige mensen hun dieren achterlaten of dumpen als ze op reis gaan.

Huisdieren vragen veel aandacht, die je - als het goed is - met heel veel plezier wil geven. Via de site dierenbescherming.nl kom je erachter of jij een match vormt met het dier dat je voor ogen hebt. Kies een dier en ontdek of het bij je past. Ook kan je hier uitgebreide informatie terugvinden over het adopteren van een huisdier en wat hier allemaal bij komt kijken.



De voordelen van dierenadoptie en het belangrijke werk van dierenasiels


Wil je een dier adopteren? Leuk! Bezoek zeker een dierenasiel bij jouw in de buurt. Deze dieren wachten op een warm nest. Het adopteren van een dier uit een dierenasiel heeft veel voordelen. Zo geven ze jou uitgebreide informatie over het karakter van het dier, zo weet je goed waar je aan toe bent. Of je nu op zoek bent naar een knuffelkat die bij je op schoot komt of eerder een actieve buitenkat die muizen voor je vangt, wij kunnen je goed adviseren. 


Bij honden in een dierenasiel zijn de puppy-jaren meestal voorbij, wat betekent dat ze al zindelijk zijn en doorgaans rustiger, wat een voordeel kan zijn als je opzoek bent naar een hond. Is het je eerste huisdier? Je kan overwegen een iets oudere hond of kat te adopteren. Deze zijn over het algemeen rustiger, waardoor je kunt wennen aan het hebben van een dier in huis en aan de verantwoordelijkheden. Het is een mooie ervaring om voor een ouder dier te zorgen en het nog een comfortabele tijd te bezorgen, maar overweeg ook de mogelijke ouderdomsgebreken die vroeg of laat kunnen optreden.


Door een dier te adopteren, vervullen we niet alleen onze eigen behoefte om iets goeds te doen, maar betekenen we ook echt iets voor het dier

Een ander voordeel van adoptie is het gevoel dat we hiervoor terugkrijgen. We behoren als mens tot één van de meest egoïstische diersoorten op aarde, wat ook een voordeel kan zijn, we gaan op zoek naar voldoening, het gevoel iets te betekenen.


Jouw leven past zich grotendeels aan aan je huisdier, en niet andersom

Alle dieren die via een dierenasiel worden geadopteerd, ondergaan grondige controles door een dierenarts. Ze worden medisch onderzocht, ingeënt, en indien verplicht gechipt en geregistreerd.




Hoe gaat het nu met Opa Nino?


Met dit schattige ‘vreetkopje’ gaat het super! We hebben de eer om hem gezellig bij ons te hebben. Hoe hij elke dag weer opnieuw enthousiast wordt als we gaan wandelen of een stokje krijgt, elke dag tevreden met hetzelfde, we kunnen nog veel leren van dieren.


Sinds begin 2023 ben ik vrijwilliger in het dierenasiel van Terneuzen, Zeeuws-Vlaanderen. Tijdens koffiepauzes omringen we ons door één van de honden die dan extra veel aandacht krijgt. Deze keer was het 'Opa Nino', de charmante 14-jarige Chihuahua. Hij deed zijn knuffelronde bij iedereen, ook bij mij. Ik nam hem op, legde hem op mijn arm en “frulde” aan zijn zachte oortjes. Ik zei altijd: 'nooit een chihuahua', de vonk sloeg over.


Nino heeft ouderdomsgebreken, zoals een slecht gebit waarvoor een tandreiniging niet meer mogelijk is omwille van zijn leeftijd en het risico van narcose. Hij heeft ook hartruis en is zo goed als doof. Maar Opa Nino kan nog goed mee, dit eigenwijs kereltje heeft karakter en trekt zich hier weinig van aan. Nino is lekker vrolijk, en voelt zich hier duidelijk thuis.


Samenleven met zijn twee harige huisgenoten verloopt goed, ze zijn geen beste vrienden, maar laten elkaar met rust. We wonen in de prachtige Zeeuwse polders, waar hij tijdens wandelingen kan loslopen.Nino is 14 jaar, we beseffen dat de tijd kort is maar des te meer genieten we ervan. Elke morgen hoor ik zijn gesnurk en ademhaling en ben ik een content mens. Hoe schattig hij nog in zijn mandje ligt, de bijhorende geluidjes, hij is gewoonweg om op te vreten!


Het is een uit de kluiten gewassen Chihuahua, onweerstaanbaar lief, een echte macho. Dat vrolijke kopje en uitstekende hoektandje, echt een tof en hilarisch wezentje, ik ben verliefd. Super dankbaar dat we hem bij ons mogen hebben.




Dierenvrienden gezocht


Dierenasiels zijn afhankelijk van vrijwilligers om de zorg en opvang van dieren mogelijk te maken. Weet jij van aanpakken, ben jij iemand die werk ziet en graag met dieren omgaat? Kun, en wil je je wekelijks een halve dag of meer vrijmaken? Neem dan contact op met een dierenasiel bij jou in de buurt.


Of je nu houdt van wandelen met honden, schoonmaakwerk, of andere taken, er is altijd genoeg te doen. Het is niet alleen een goede work-out, maar ook een kans om deel uit te maken van een sociaal netwerk van dierenvrienden. Interesse in vrijwilligerswerk in het dierenasiel van Terneuzen? Neem contact met ze op. 


Vrijwilligerswerk is 'vrijwillig, maar niet vrijblijvend.' Deze dieren rekenen op jouw op bepaalde dagen.


Wil jij een dierenasiel steunen?


Dierenasielen verzorgen de opvang en verzorging van zwerf- en afstandsdieren, dat is een kostbare zaak. Informeer bij het dierenasiel dat jij wil steunen wat je voor hen kan betekenen. Jouw hulp maakt echt een verschil voor de dieren in nood, dit is een geweldige manier om te helpen. Bekijk de website van het dierenasiel of de dierenorganisatie waar je aan wilt bijdragen.


Wil je de 'Stichting Dierenasiel Zeeuws-Vlaanderen' uit de gemeenten Hulst, Terneuzen en Sluis steunen? Er zijn tal van donatiemogelijkheden zoals: een financiële donatie, nalatenschap, een schenking via eenmalige machtiging of een bedrijfssponsoring.


Maar evengoed kan je doneren met materialen zoals dekens, handdoeken, manden, dierenspeeltjes, krabpalen, riemen en tuigjes, etc. Het is een goed idee om van tevoren contact op te nemen om te vragen wanneer je je donatie kunt langsbrengen.





Een dikke pluim voor alle dierenasielen


Tot slot, een dikke welverdiende pluim voor alle medewerkers van een dierenasiel! Zij zijn de echte helden en heldinnen onder ons. Elke dag, weekend of feestdagen staan ze paraat om alle dieren van aandacht en liefde te voorzien. Het is hard werken, zeker geen fluwelen handschoenen job, maar ze doen het met stijl en zo oprecht. Hoe ze omgaan met de dieren, dat is zo recht uit het hart, mooi om te zien en deel vanuit te maken. Zij zijn van groot belang. Ik denk dat we als mens heel hard op zoek zijn naar betekenis in het leven, jullie zijn van betekenis. Blij dat ik deel mag uitmaken van jullie team!




Dierenasiel Terneuzen, Zeeuws Vlaanderen


Woon je in de omgeving, Terneuzen, Sluis of Hulst? Hier vind je alle honden en katten die beschikbaar zijn voor adoptie. Neem contact op als je een match ziet of het dierenasiel wil steunen. Je vind alle nodige info en openingstijden op de website van 'Dierenasiel Zeeuws-Vlaanderen'.

 

Dit blog werd gemaakt door Sirri van ambachtinbeeld.nl fotografie.

 
36 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page