• Sirri

Klein wonen, groot leven

Bijgewerkt op: 23 jan. 2021

Vroeger werd er gedacht in termen van "meer is beter". Vandaag zien we een nieuwe tendens ontstaan die anders denkt : "minder is meer".

Gelukkig zijn met wat je hebt, met de job die je hebt, met het huis waarin je woont, met de mensen met wie je omgaat… Met minder gelukkig zijn. Niet omdat het moet, maar omdat het kan, omdat je er zelf voor kiest, omdat je het wil.


We werken allemaal hard. We hebben ons huishouden, willen er goed uitzien, ons sociaal leven onderhouden … Kortom, we komen tijd en ruimte te kort.

We willen meer tijd om de dingen te doen die er écht toe doen. Dingen die belangrijk zijn voor ons, maar waar we (bijna) niet aan toe komen. Ik zie nog al te vaak mensen rondom mij die te grote huizen kopen met daarbij te grote leningen, maandelijkse afbetalingen die meer dan de helft van hun loon omvatten. En het lukt wel, maar hoe? Nog meer gaan bijwerken om toch maar die maandelijkse lening te kunnen betalen.
Er heerst nog een verkeerde schone schijn mentaliteit, als je het druk hebt ben je goed bezig, als je tot laat op kantoor zit ben je goed bezig, als je een maatpak aan hebt zal je wel goed verdienen, als je een groot huis en mooie wagen hebt heb je het gemaakt. Ik las onlangs een artikel van een vader die een gezinsdrama had aangericht, de buren werden ondervraagd en zeiden; ze hadden alles, een groot huis, een Porsche, ze kwamen niets tekort. Mijn god, ik wordt niet goed van zulke uitspraken. Maar er wordt nog veel zo gedacht. Maar je hoeft niet groot te wonen om groot te leven.


Klein wonen

Klein wonen is efficiënt, betaalbaar en duurzaam. Wij wonen momenteel in een Tiny house van 17m2, zonder kinderen maar wel met 2 volwassen mensen en een dikke rosse kater die quasi een halve vierkante meter inneemt. Toegegeven, dit is een tijdelijke oplossing tot we onze andere woning van 85m2 hebben gebouwd. Nog niet groot, ook niet klein. In België is dit een kleine woning, in Nederland vinden ze dit groot. Zij staan al verder op vlak van kleiner wonen zorgt voor minder uitgaven.


Klein wonen betekent echter ook keuzes maken. Er is slechts plaats voor de dingen die je écht nodig hebt. Maar als je minder koopt, hou je meer geld over. En als je meer geld overhoudt, kan je meer doen: simpel!


Een kleine woning kan evengoed gezellig zijn, misschien nog wel gezelliger en knusser dan een groot huis. En er zijn nog meer voordelen: denk bijvoorbeeld aan de schoonmaak of je energiefactuur. Je koopt minder onnodige spullen en je denkt bewuster na over je aankopen. Zo kan je misschien in plaats van één reis per jaar, twee reizen per jaar maken. Wie bewust woont, leeft dan ook bewuster.